Gerekli Malzemeler
- Kartonpier Alçısı
- Kap ve su (alçı hazırlamak için derin ve büyükce bir kap)
- Eldiven
- Kağıt havlu
- Renkli boncuklar (aynı boy, 33 adet)
- Uygun boy bir kase, yuvarlak ya da kare olabilir
Yapınca Paylaş!
Network sayfamıza ücretsiz üye ol, hemen yaptıklarını paylaş! https://kagitvs.com/network/
Fotograf gönder
Bu projeyi yaptıysanız, fotoğrafını çekin, info@kagitvs.com e-posta adresimize göndererek bizimle paylaşın.
Nasıl Yapacağım?
Biz örneğimizde yaklaşık 16-18 cm civarında yuvarlak ya da kare bir tabak kullandık. Taş olarak da 1,5 – 2 cm boylarında bilye ya da renkli boncuklar kullanabilirsiniz.
Oyun için toplam 32 boncuğa ihtiyacımız olacak. Ancak tahtayı hazırlamak için oyunda ortada boş kalacak olan yuvayı da yapmamız gerektiğinden 33 boncuk kullanacağız. Boncukların dizilimini yandaki şemada görebilirsiniz.
Alçıyı hazırlamak için derince bir kap içerisine bir miktar su koyun. 2 ya da 3 bardak su yeterli olacaktır. Alçıyı yavaş yavaş suya dökün. Su yüzeyinde minik bir tepecik oluşuncaya kadar alçı eklemeye devam edin.
İnce bulaşık eldivenlerinden giyerek alçıyı eliniz ile karıştırın. Elinize gelen top halindeki alçıyı ovalayarak karıştırmaya devam edin. Minik topçuklar yok olduğu ve karışım hafif sulu krema kıvamına geldiği zaman alçınız kullanıma hazır demektir.
Plastik bir bardak yardımı ile alçıyı tabağa dökün ve 8-10 dakika kadar kurumaya bırakın. Yaklaşık 10 dakika sonra boncuğu tabağın bir köşesine batırın, ancak elinizden bırakmayın. Alçı boncuğu yukarıda tutacak kadar sertleşmiş ise yuvaları yapmaya başlayabilirsiniz. Boncuk alçının içerisine batıyor ve yarısı yukarıda durmuyor ise hala fazla sulu demektir. Bu durumda 3-4 dakika kadar daha bekleyin. Burada zamanlama çok önemlidir. Biraz fazla kurur ise yuva izlerini yapmak için geç kalmış olabilirsiniz, bu durumda tüm işlemi baştan yapmak gerekecektir. Bu nedenle alçının kıvamını zamanında yakalamak önemlidir.
Boncukları yerleştirirken yarım batırmaya ve deliklerinin yukarıda kalmasına özen gösterin. Bu şekilde alçı kuruduktan sonra boncukları yerlerinden rahatlıkla çıkartabilirsiniz. Biz çıkarmakta zorlandığımız boncukları bir fırçanın ucunu boncuk deliğine geçirerek çıkardık.
Alçı doğru kıvama geldiği zaman resimde görüldüğü şekilde 33 boncuğu da tek tek yerine yerleştirin. Oyun tahtamız bittiği zaman 33 yuvadan oluşan kalın bir artı şeklinde olacak. En uzun ve en geniş yerleri aşağıdan yukarıya 7 ve sağdan sola yine 7 adet yuva olacak, ancak artı şeklinde olması için kenarlarda
ikişer yuva yanlara doğru çıkacak. Yandaki resimde oyun tahtasının tam şeklini görebilirsiniz.
Tüm boncukları yerlerine yerleştirdikten sonra alçıyı 24 saat kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra önce boncukları yerlerinden çıkartın, ardından da ters çevirerek alçıyı tabaktan çıkartın.
Oyunun amacı taşları birbiri üzerinden atlatarak elemek ve oyun sonunda tahta üzerinde olabildiğince az taş bırakmaktır.
Bu oyun tek kişi ile oynanır ve kuralları çok basittir. Oyunun başlangıcında taşlar yukarıdaki resimde görüldüğü gibi sadece ortada kalan 1 yuva boş kalacak şekilde dizilir.
Taşlar sadece ileri, geri, sağa ya da sola doğru bir taş üzerinden atlayarak gidebilir ve üzerinden atladığı taşı oyundan eler.
Üzerinden atlayacağı taşın önü boş olmalıdır. Çapraz gidemez, sadece tek taş üzerinden atlayabilir ve dört bir yanında üzerinden atlayabileceği bir taş yok ise o taş oynanamaz.
Oyun üzerinde oynanabilecek taş kalmayınca oyun sona erer ve kalan taşlar sayılarak oyunun skoru belirlenir.
Önemli
Plastik bir tabak kullandığımız için alçı hiçbir ek işleme gerek duymadan tabak içerisinden çıktı. Ancak cam, porselen ya da farklı malzemeler kullanıyorsanız alçıyı tabağa dökmeden önce tabak içerisine vazelin sürmeyi deneyin. Bu şekilde alçı tabaktan rahatlıkla çıkacaktır.
Fazla kalan alçıyı tuvalete ya da lavaboya dökmeyin. Bir torba içerisine dökerek çöpe atın.