Kumbara, Sürpriz Kutusu Programı, TRT Çocuk
Ev ortamında bulunan bir silindir şeklinde bir kumbara üretmek, çocuklarımız için son derecede heyecan verici bir duygudur. Sade bir silindirden bir kumbara hayal etmek, daha sonra bu hayali gerçekleştirebilmek için, planlamalar yapmak ve bu aşamaları hatırlamak. Aşamaları gerçekleştirebilmek için, adım adım ilerlemek, vb.; bilişsel becerilerimizi geliştiren bir yaklaşımdır. Bilişsel gelişim; hem öğrenim, sosyal ilişkilerimiz hem de genel işlevselliğimiz için son derecede önemlidir.
Kumbara yine çocuklarımızın çok keyif aldığı bir eşyadır. Ailelerinden aldıkları paraları kumbaraya atarak biriktirmek, çocuklarımız için çok eğlencelidir. Peki çocuklarımız hangi yaş grubunda para kavramını anlamaya başlarlar. Çocuklarda tasarruf ve harcama gibi finansal kavramlar üç yaşından sonra oluşuyor. ”Birleşik Krallıktaki ”Money Advice Service” tarafından görevlendirilen Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacıların hazırladığı bir raporda, çocukların para alışkanlıklarının yedi yaşına gelindiğini ortaya çıktığı vurgulanıyor.
Bu aktivite esnasında – Gelişim alanları;
- Bir silindir şeklinden bir kumbara yaratmak – kreatif düşünmeyi geliştirir.
- Farklı dokulara dokunmak – dokunsal ayırt edici sistemini geliştirir.
- Silindiri boyamak – iki elin arasındaki koordinasyonu geliştirir.
- Boyanın kurumasını beklemek – bekleme becerisini geliştirir.
- Gözlere düğme yapıştırmak – el göz koordinasyonu geliştirir.
- Krepon kağıdını katlamak – parmak manipülatif hareketlerini geliştirir.
- Yünleri elimize dolamak – iki elin arasındaki koordinasyonu geliştirir.
- Dikkat, organizasyon, planlama, zaman yönetimi (time management), problem çözme, hayal etme (canlandırma) ve üretkenlik gibi önemli bilişsel becerilerde ayrıca teşvik eder.
Ergoterapist Nimet AKMAN ALTIOK