Sevimli Salyangoz, Sürpriz Kutusu Programı, TRT Çocuk
Çocuklarımızla farklı aktiviteler yapmak hem eğlenceli hem de geliştiricidir. Salyangoz yapmanın bir çok yolu var. Örneğin hamurdan salyangoz yapmak, peçeteden salyangoz yapmak ve/veya bu etkinlikte olduğu gibi gazete kâğıdından salyangoz yapmak mümkündür.
Hangi malzemeyi kullanırsak kullanalım, salyangoz yapabilmek için parmaklarımızı manipülatif bir şekilde kullanmak gerekiyor. Örneğin peçete / kağıdı rolü yapmak için parmakları birbirinden bağımsız bir şekilde kullanmak gerekmektedir. Çocuklarımızın parmaklarını manipülatif bir şekilde kullanmalarını sağlamak, önemli bir gelişim basamağıdır.
Günlük aktivitelerin çoğunda, nesne manipülasyonu gerekmektedir. Örneğin; yazı ve çizim yaparken bir kalemi yönlendirebilmek manipülatif bir harekettir. Bıçak ve çatal kullanmak, makas kullanmak, düğme ilikleme, fermuar çekme, çıtçıt kullanmak gibi bir çok aktivite esnasında parmaklarımızı manipülatif bir şekilde kullanmaktayız. Bu beceriler zor olduğunda, çocuklar kolayca hayal kırıklığına uğrayabilir ve manipülasyon içeren aktivitelerden kaçınabilirler.
Bu aktivite esnasında – Gelişim alanları;
- Şeritler kesmek – kesme becerisini geliştirir.
- Şeritlerin aynı büyüklükte olmasını sağlamak – görsel mekânsal algısını geliştirir.
- Cetvel kullanımı – iki el arasındaki koordinasyonu geliştirir.
- Şeritleri yuvarlamak – parmak manipülatif hareketlerini geliştirir.
- Tutkalın kurumasını beklemek – bekleme becerisini geliştirir.
- Gözleri yapıştırmak – el göz koordinasyonunu geliştirir.
- Pastel boyama kalemi kullanmak – parmak kontrolünü geliştirir.
- Kamışı (veya tüylü tel) şekillendirmek – parmak manipülatif hareketlerini geliştirir.
- Dikkat, organizasyon, planlama, problem çözme, hayal etme(canlandırma) ve üretken olma gibi önemli bilişsel becerileri teşvik eder.
Ergoterapist Nimet AKMAN ALTIOK