Sevimli Saat, Sürpriz Kutusu Programı, TRT Çocuk
Zaman kavramı üç ve dört yaşında hala çok soyut bir kavramdır. Okul öncesi çocuklarımızın bol miktarda zaman ağırlıklı etkinlikler yapması, zaman kavramın kafalarında daha iyi oluşmasına neden olmaktadır. Örneğin hikaye zamanı, lego zamanı, park zamanı, vb.
Beş ve altı yaşındaki çocuklarımız ise artık bu zaman dilimlerini sembollerle ve sayılarla birleştirmeyi öğrenirler. Ayrıca günün hangi bölümünde, hangi etkinlik yapılır anlamlandırmaya başlarlar, örneğin sabah saatlerinde uyanırız, akşam saatlerinde uykuya geçiş yaparız, saat 13’de okuldan çıkarız gibi.
Zaman kavramının hala soyut olduğu bu dönemde, çocuklarımıza bu konuda daha da fazla bir farkındalık kazandırabilmek adına, Sevimli Saat gibi etkinlikler yapılmasının son derecede faydalı ve etkili olduğu gözlemlenmektedir.
Bu aktivite esnasında – Gelişim alanları;
- Karton’dan yuvarlak bir şekil kesmek – kesme becerisini geliştirir. Özellikle kartonu kesmek (daha sert bir malzeme olduğu için), parmakları da güçlendirir.
- Kartonun üzerine sayıları yazmak – görsel mekânsal algısını geliştirir.
- Saat hazırlamak – Zaman kavramını geliştirir.
- Gözler vb. yapıştırmak – el göz koordinasyonunu geliştirir.
- Pergel kullanımı – parmak manipülatif hareketlerini geliştirir.
- Bir tabağı saat’e dönüştürmek – kreatif düşünceyi geliştirir.
- Boyamanın kurumasını beklemek – bekleme becerisini geliştirir.
- Bir lira’yı kullanarak yuvarlak çizmek – iki el kullanımını geliştirir.
- Dikkat, organizasyon, planlama, problem çözme, hayal etme(canlandırma) ve üretgen olma gibi önemli bilişsel becerileri teşvik eder.
Ergoterapist Nimet AKMAN ALTIOK