Langırt, Sürpriz Kutusu Programı, TRT Çocuk
Langırt birçok ülkede yapılan eğlenceli aktivitelerden bir tanesidir. Langırt oynarken birçok beceri alanları gelişme göstermektedir, örneğin iki elimizin arasındaki koordinasyon gelişme göstermektedir. Çubukları döndürebilmek için iyi bir el gücü ve bilek esnekliği gerekmektedir. Sıkı kavrayabilmek için ise iyi bir parmak kontrolü, gücü ve manipülatif hareketler gerekmektedir. Topu takip edebilmek için görsel izleme becerimizin iyi ve seri olmalı. Aynı anda karşı tarafa gol atabilmek için sıralama, planlama, strateji gibi bilişsel beceriler gerekmektedir. Vs. Kısaca kulağımıza basit gelen langırt, birçok gelişim alanı içermektedir.
Ev ortamında çok basit malzemelerle Langırt yapabilmek mümkündür. Dikdörtgen bir kutuyu, bir Langırta dönüştürebilirsiniz. Kutuyu kaplamak, farklı çubuklar kullanmak, çizimler yapmak, yapıştırmak, katlamak, pergel kullanmak, ölçüm yapmak; önemli gelişim basamakları geliştiren yaklaşımlardır.
Bu aktivite esnasında – Gelişim alanları;
- Bir kutuyu karton ile kaplamak – iki elin arasındaki koordinasyonu geliştirir.
- Ölçüm yapmak – ölçüm becerisini geliştirir.
- Kartonun tam ortasında bir çizgi çizmek – görsel mekânsal algıyı geliştirir.
- Pergel ile daire yapmak – pergel kullanımı.
- Karton kesmek – kesme becerisini geliştirir.
- Kağıt katlamak – parmak manipülatif hareketlerini geliştirir.
- İnsan resmi çizmek – resim yeteneğini geliştirir.
- Oyuncuları çubuklara takmak – el göz koordinasyonu geliştirir.
- Kürdan kullanmak – parmak kontrolünü geliştirir.
- Dikkat, organizasyon, planlama, problem çözme, hayal etme(canlandırma) ve üretken olma gibi önemli bilişsel becerileri teşvik etmek.
Ergoterapist Nimet AKMAN ALTIOK