Gerekli Malzemeler
- Beyaz karton,
- Turuncu ve mavi renklerde karton,
- Mavi ve beyaz guaj boya,
- Diş fırçası,
- Su kabı
- Motifli delgeç
Nasıl Yapacağım ?
- Verilen Atatürk portresi silüet şablonunu kalın bir karton, resim kartonu ya da ince mukavva üzerine karbon kağıdı kullanarak çizin. Şablonlarda yer alan her iki Atatürk çizimi de bu çalışma için uygundur. Çizilen yerleri dikkatle kesip çıkartın. Çıkan parçalar da kullanılacağı için keserken falçatayı kaçırmamaya ve parçaları dikkatli çıkarmaya özen gösterin.
- Tüm parçalar hazırlandıktan sonra, üzerine püskürtme yapacağınız renkli fon kartonunu şablonunuzun boyutlarına uygun olarak hazırlayın. Masanın üzerine gazete kağıdı kaplayın çünkü püskürtme işlemi sırasında boya çevreye sıçrayabilir. Fon kartonunun üzerine ilk önce oluşturduğunuz büyük tek parçayı yerleştirin. Kartonun kaymaması ve açık yerlerin havalanmaması için bir kişinin size yardım etmesi gerekmektedir. Atatürk şeklinde çok parça olduğu için kolayca tutamayabilirsiniz.
- Bu arada diğer taraftan guaj boya, palet, diş fırçası ve su kabınızı hazırlayın. Yapacağınız renk guaj boyayı sulu boya fırçası yardımıyla palette inceltin. Boyayı çok sulandırırsanız diş fırçasıyla püskürtürken büyük lekeler oluşturacaktır. Bunun da çalışmamızda güzel bir etkisi olmayacaktır. Boyayı fazla sulandırmadan inceltin. Palette hazırladığınız boyayı diş fırçasına alarak sağ elinizin işaret parmağı yardımıyla boyayı etrafı kapalı olan alana püskürtün.
- Rengin belirgin görünmesi için aynı alana birkaç kez püskürtebilirsiniz. Ama şablonu kaldırınca kağıdınız iyice kurumadan, aynı yere dahi olsa kalıbı tekrar koymayın. Şablonu kaldırdıktan sonra fon kartonunu düz bir zemin üzerine kurumaya bırakın.
- İyice kuruduktan sonra boya püskürtülen kısımların üzerine kesilip çıkartılıp bir kenara saklanan parçaları yerleştirin.
- Boya paleti üzerinde kullanmayı düşündüğünüz ikinci rengi karıştırn. Bu rengi kullanacağınız yüzey bir önceki yüzeyden daha büyük olduğu için, yarıda rengin bitmemesi ve renk farklılığı olmaması için palete fazlaca boya hazırlayın. Yine biraz önceki gibi kapalı alanlara boya gelmemesine özen göstererek, diş fırçasıyla boyayı püskürtün. Püskürtme işlemi bitince bütün parçaları kağıdın üzerinden kaldırın ve kağıdınızı kurumaya bırakın. Tamamen kuruduktan sonra istediğiniz gibi paspartu yapabilirsiniz.
Öğretmen Notları
Bu projeyi çocuklarınız ile yaparken eğitici bilgiler de vererek faaliyetinize eğlenirken öğreten değerler katabilirsiniz. İşte size birkaç örnek;
Sosyal Bilimler
Bu projemizi Atatürk, 10 Kasım, Cumhuriyet Tarihi derslerinde kullanabilirsiniz.
Görsel Sanatlar
Proje Hakkında
Yaş Grubu: 9 Yaş ve üzeri
Zorluk Derecesi: Zor
Süre: 50 dk.