Gerekli Malzemeler
- Oluklu mukavva
- Akrilik boyalar
- Polimer kil
- Falçata
- Fırça
- Hobi tutkalı
- Proje Şablonu
Kolay Alışveriş
Bu projede kullanılan ve farklı projelerinizde kullanabileceğiniz hobi malzemelerini sanal mağazamız www.kagitvs.com.tr adresinden satın alabilirsiniz.
Nasıl Yapacağım ?
- Öncelikle oluklu mukavvayı 50 x 50 cm olacak şekilde kesin. Şablonda verdiğimiz şekli oluklu mukavaya geçirin ve gerekli yerlerden kesip katlayın. Şablonu fotokopi ile büyülterek daha büyük çerçeveler hazırlayabilirsiniz. Şablonda verilen boyut yazıcınızdan kolay çıkış alabilmeniz için A4 boyutuna uygundur. Örneğimizdeki gibi daha büyük bir çerçeve hazırlayabilmek için şablonu büyültmeniz gereklidir.
- Oluklu mukavva gibi sert malzemeleri katlamak için, önce kat yerlerinden iz yapın. Bunun için noktalı yerlerden kahvaltı bıçağının arkasıyla geçin. Bu şekilde iz oluşacak ve kıvırma işleminiz daha kolay olacaktır.
- Kesme ve iz yapma işlemleri bittikten sonra, kat yerlerinden yaptığınız kırım izleri üzerinden katlayın ve kenarlarından blantla yapıştırın.
- Bütün kenarları bantla sağlamlaştırıp sabitledikten sonra, arka tarafına bir tel kesip bantla yapıştırın. Dilerseniz teli kağıtla da kaplayarak daha güzel görünmesini sağlayabilirsiniz.
- Gazete kağıtlarını küçük parçalara ayırın. Bu şekilde çerçeveyi kaplamak daha kolay olacaktır. Gazete kağıtlarını çerçeveye yapıştırmak için, önce zemine tutkal sürün, daha sonra gazete kağıdını üzerine yapıştırıp, üzerini tekrar tutkal sürün. Bu şekilde çerçevenin önünü ve arkasını kaplayın ve kurumaya bırakın.
Hobi tutkalını ilk sürdüğünüzde beyazdır. Ancak kuruyunca bu beyazlıklar şeffaflaşacak ve görünmeyecektir. Bu yüzden etrafa bulaşan, kağıdın dışında kalan tutkalın hiçbir önemi yoktur, rahat çalışabilirsiniz.
- Çerçevenin üzerini kabartmalarla süslemek için, polimer kil ya da oyun hamurundan değişik şekiller yapıp kenarların üzerine yapıştırabilirsiniz. Biz kalp şekilleri yaptık ve çerçevenin her köşesine koyduk. Siz de yaptığınız şekilleri koyduktan sonra, az önce yaptığınız gibi şekillerin üzerlerini gazete kağıdı ve tutkalla kaplayın.
- Sürdüğünüz tutkal tamamen kuruyup sertleştikten sonra, üzerini beyaz akrilik boya ile boyayın. Bu işlemi yapmazsanız gazete kağıdının yazı ve resimleri daha sonra boyayacağınız renklerin altından görünür. Bazen tek bir kat, altındaki yazıları kapatmaya yetmeyebilir, bu yüzden ilk kat kuruduktan sonra birkaç kat boyamanız gerekebilir. Boyayı, özellikle ilk katta çok sulandırmadan kullanmanızı öneririz.
- Zemin rengi kuruduktan sonra, arzu ettiğiniz bir renkle bütün çerçeveyi boyayın.
- Biz çerçevemizi biraz daha süslemek için, hem çerçevenin kenarlarına hem de kalplerin kenarlarına zıt bir renkle çizgi geçtik.
Öğretmen Notları
Bu projeyi çocuklarınız ile yaparken eğitici bilgiler de vererek faaliyetinize eğlenirken öğreten değerler katabilirsiniz. İşte size birkaç örnek;
Bu bir artık materyal projesidir. Bu örneğimizden yola çıkarak artık kutu ve mukavvalardan farklı çalışmalar hazırlayabilirsiniz.
Proje Hakkında
Yaş Grubu: 12 Yaş ve üzeri
Zorluk Derecesi: Orta
Süre: 1 saatten fazla – ( tutkalın kuruması uzun sürer. Bu nedenle bu projeyi 2 aşamalı olarak değerlendirebilirsini)