Polimer Kil Çalışmaları
Polimer Kil Sanal Atölye, Genel Bilgiler Bölüm 1
Videomuzda istediğiniz bölüme hızlıca geçebilmek için aşağıdaki zaman kodlarını kullanabilirsiniz;
Polimer Kil ile Çalışırken bilmeniz gerekenler; Bölüm 2
Videomuzda istediğiniz bölüme hızlıca geçebilmek için aşağıdaki zaman kodlarını kullanabilirsiniz;
- 0:34 Polimer kil ile kullanabileceğiniz ek malzemeler
- 1:58 Püf Noktası – Polimer killeri birbirine eşit kalınlıkta açmak
- 3:58 Püf Noktası – Kile kolay şekil vermek, kilden figürleri kolayca yapmak
- 5:50 Püf Noktası – Aksesuarları kil ile birlikte pişirebilir miyiz?
- 6:27 Polimer kili pişirmek – Polimer kili nasıl pişirmeli?
- 6:56 Polimer kili pişirmek ile ilgili püf noktaları
- 7:51 Polimer kili boyamak
- 8:07 Polimer kili yapıştırmak – kil kırılırsa nasıl yapıştırabiliriz?
- 8:24 Polimer kilde vernik kullanımı
- 8:43 Polimer kil çalışmalarınızda temizlik
- 9:10 Polimer kili saklama – artan polimer kil parçalarını nasıl saklamalıyız?
Polimer Kil Nedir ?
Polimer kil evde rahatlıkla kullanabileceğiniz, dilediğiniz şekli verebileceğiniz ve ev fırınınızda pişirerek sertleştirebileceğiniz bir malzemedir. Oldukça eğlenceli, yaratıcılığın sınırlarını zorlayan ve kullanım alanı çok geniş olan bu malzeme ile çalışmaya başlamadan önce gelin birlikte dikkat edilmesi gereken noktaları ve çalışmalarınızı kolaylaştıracak detayları gözden geçirelim.
Dikkat Etmemiz gerenler
- Polimer kil ile çalışmak güvenlidir, ancak yenilebilir bir malzeme değildir. Bu nedenle çocuğunuza bu tür hamurların yenmemesi gerektiğini anlatın ve ağzına almasına izin vermeyin.
- Çalışmalarınızda evde kullandığınız bir çok malzemeyi kullanabilirsiniz (tepsi, bıçak, kurabiye kesicileri, oklava, makarna makinası vb.). Ancak hobi çalışmalarınızda kullandığınız bu malzemeleri yemek malzemelerinizden ayırın ve yemek yapımında ya da servisinde kullanmayın.
- Polimer kil ile hazırladığınız malzemeleri yiyecek ve içecek servisinde kullanmayın ve kül tablası gibi ısı ile temas edecek malzemeler yapmayın.
- Çalışmalarınızda kesmek ve şekillendirmek için kullanacağınız malzemelerin bir kısmı sivri ve keskindir. Bu nedenle kesim işlerini çocuğunuzun yaşına göre ya siz yapın ya da birlikte yapın. Çalışmanız bittikten sonra bu malzemeleri çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yerde saklayın.
- Pişirme işleminde asla mikrodalga fırın kullanmayın.
- Fırın sıcaklığını kontrol edebilmek için fırın derecesi kullanmanızı öneririz. Hamurun pişmesi için uygun derece genellikle 110-130 C arasındadır. Bu değerler hamurun özelliğine göre farklılık gösterebileceğinden pişirmeden önce paket üzerinde belirtilen ısı derecelerini kontrol edin. Hamuru her zaman rahatlıkla belirtilen süreden daha uzun süre fırında tutabilirsiniz ancak belirtilen ısıdan daha yüksek bir ısıda pişirmeyin.
- Pişirme işlemini yaparken cam açın ve pişirme yaptığınız alanı havalandırın.
Çalışma Alanı
Çalışmalarınızı temiz ve kuru bir mermer, cam ya da pürsüzsüz düz bir yüzey üzerinde yapmak şekil verirken ve yuvarlarken size kolaylık sağlayacaktır.
Hamuru Yumuşatmak
Polimer kili projelerinizde kullanmadan önce yumuşatmanız gereklidir. Bunu değişik yöntemler kullanarak kolaylıkla yapabilirsiniz. En basit yöntem küçük parçalara ayırarak elinizde yoğurarak ve ovalayarak yumuşatmaktır. Eğer bir makarna makinanız var ise bunu kullanarak kolaylıkla yumuşatabilirsiniz. Bunun için hamuru parçalara bölün, elinizle bastırarak biraz inceltin ve makinanın en geniş yerinden bir kaç defa geçirin. Bu şekilde hamuru elinizi yormadan yumuşatabilir ve şekil verilebilir forma getirebilirsiniz. Diğer bir yöntem de mutfak robotu kullanmaktır. Hamuru elinizle küçük parçalara ayırarak mutfak robotunun içine atın ve kısa bir süre çalıştırın. Daha sonra hamur parçalarını çıkartın ve elinizde birleştirin. (Bu çalışmalarda kullandığınız mutfak robotunu ve makarna makinasını sadece hobi çalışmalarınızda kullanın ve tekrar yemek hazırlamak için kullanmayın.) Polimer kili yumuşatmak için bir başka yöntem de kilitli bir plastik torba içine koyarak sıcak su içerisinde 20 dakika kadar bekletmek ve ondan sonra elinizle yoğurmaktır. Hamuru yumuşattıktan sonra vereceğiniz şekil ne olursa olsun, elinizde yuvarlayarak top haline getirin. Top haline gelen hamura dilediğiniz şekli çok daha rahat verebilirsiniz.
Pürüzsüz bir zemin için
Hamur üzerinde parmak izi bırakmamak ve pürüzsüz bir yüzey elde etmek için ince plastik eldiven kullanabilirsiniz. Eldiven kullanmak istemezseniz pudra ya da mısır nişastası kullanmak da parmak izi bırakmadan çalışmanıza yardımcı olacaktır. Çalışmanız bittikten ve hamuru pişirdikten sonra ince kağıt zımpara ya da tırnak törpüsü kullanarak kalan izleri yok edebilir ve pürüzsüz bir zemin elde edebilirsiniz.
Çalışmalarınızı Pişirmek
Pişireceğiniz tepsi üzerine alüminyum folyo ya da pişirme kağıdı koyun. Pişirirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta sıcaklıktır. Fırın ısısının belirtilen derecenin üzerine çıkmaması çok önemli olduğundan derece ile sıcaklığı kontrol etmenizi öneririz. Pişme süresi çalışmanızın büyüklüğüne ve kalınlığına göre farklılık gösterebilir. Pişen hamur fırından çıkardıktan sonra iyice soğumadan tam olarak sertleşmez. Eğer soğuduktan sonra da yeterince sertleşmediğini düşünüyorsanız çalışmanızı tekrar pişirebilirsiniz. Pişmiş olan hamurlar da hiçbir zarar görmeden tekrar pişirilebilir. Hamurun fırında uzun süre kalması çalışmanıza zarar vermez. (belirtilen ısıyı aşmadan)
Püf Noktası
- Çalışmanız piştikten sonra çatlıyorsa bu genellikle tam pişmemiş olduğunu ya da hamurun yetirince yumuşatılmadan kullanıldığını gösterir.
- Çalışmanızı pişirdikten sonra yardımcı bir malzeme kullanarak delebilir, zımparalayabilir, boyayabilir ve mat ya da parlak vernik ile kaplayabilirsiniz.
- Polimer kil su içermediğinden pişirmediğiniz sürece kurumaz ve yumuşak kalır. Çalışmalarınızdan artan hamuru yağlı kağıda (pişirme kağıdı) sararak kilitli torba içerisinde, güneşten uzak serin bir yerde yıllarca bozulmadan saklayabilirsiniz.
Yeni Renkler Oluşturmak
Polimer killeri birbirleri ile karıştırarak değişik renk ve tonlarda yeni killer elde edebilirsiniz. Ana renkler olan kırmızı, mavi ve sarı killeri birbirleri ile karıştırarak ara renkleri elde edebilirsiniz. Ara ve ana renkleri de beyaz ya da koyu renkler ile karıştırarak farklı renk tonlarında killer yapabilirsiniz. Renk karışımında en önemli püf noktası karıştıracağınız renklerden açık renkte olan kilden daha fazla, koyu renkte olandan ise çok daha az miktarda kullanmaktır. Transparan renkte bir kile çok az miktarda renkli kil karıştırırsanız o renkte buzlu kil elde edebilirsiniz. Buzlu / transparan renkte killer pişirildikten sonra şeffaf buzlu cam görünümü alırlar. Herhangi bir renk kili beyaz sedefli kil ile karıştırırsanız, o renk sedefli kil elde edersiniz.
Deneyin !
Birleştirmek için 3 renk seçin, yumuşatın. Her bir renkten aynı boyutlarda birer çubuk hazırlayın. Killeri yan yana koyun ve merdane ile üzerlerinden geçerek düzleştirin. Killer birbirleriyle birleşinceye kadar merdane ile düzleştirmeye devam edin. Bu şekilde rengarenk bir kil elde etmiş olacaksınız. Bunu farklı renkler ile de deneyebilirsiniz.
Çalışmalarınızda Kullanabileceğiniz Yardımcı Malzemeler
Şekil Verici Aletler
Değişik uçları bulunan bu aletleri hobi malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz.
Bu aletler hamura çok daha kolay şekil vermenizi ve ince detayları zorlanmadan yapmanızı sağlar.
Hamurlarınıza şekil vermek için özel aletlerin yanı sıra, çöp şiş çubuğu, kürdan, kaşık ( örn. kaşığın ucu ile ağız açabilirsiniz.), hobi çubuğu vb. malzemeler de kullanabilirsiniz.
Tahta Çubuklar
Tahta çubuklar özellikle boncuk yapımında çok kolaylık sağlar. Hazırladığınız yuvarlak boncukları fırında şekilleri bozulmadan pişirebilmek için çubuklara geçirebilir ve altları tepsiye değmeyecek biçimde folyo ya da folyo tepsi üzerine oturtabilirsiniz.
Kürdan
Her evde bulunan oldukça ucuz olan bu malzemeyi hamura delik açmak, ince detayları çizmek, şekillendirmek ya da yazı yazmak için kullanabilirsiniz.
Kesici Aletler
Hobi dükkanlarında bulabileceğiniz bu özel kesiciler ile hamuru ince dilimler halinde kesebilirsiniz. Falçata ya da benzeri hobi bıçakları da kullanabilirsiniz.
Akrik Merdane
Şeffaf akrilik merdaneleri kullanarak hamuru yapışmadan, pürüzsüz bir şekilde açabilirsiniz.
Makarna Makinası
Makarna makinesini hamurunuzu yumuşatmak ve düzgün olarak inceltebilmek için kullanabilirsiniz.
Kalılar ve Kurabiye Kesicileri
Polimer kil çalışmalarınızda hazır satılan kalıpları kullanarak kolaylıkla değişik modeller yapabilirsiniz. Kalıpta kullanacağınız polimer kili yumuşaktıktan sonra elinizde yuvarlayın ve ardından top haline gelen kili kalıbın içine bastırarak kalıp şeklini doldurun. Kurabiye kesicileri ile kullanmak için ise hamuru yuvarlayıp merdane ile açın ve dilediğiniz kesici ile farklı şekiller çıkartın.
Şekilli kesen makaslar, renkli teller, renkli simler, boncuklar, cetvel, hobi tutkalı, vernik, fırça vb. gibi yardımcı malzemeleri de çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.
Yararlı bir yazı olmuş teşekkürler
Teşekkürler 🙂
bilgiler için teşekkürler, benim sorun olacak. polimer kili pasta yapımında kullanılan silikon kalıp içerisinde fırında pişirsek kalıba yapışır mı yoksa düzgün çıkar mı?
Gayet düzgün çıkar, kullanabilirsiniz. Sert kalıplardan çıkarmayı kolaylaştırmak için kalıbı önce bir fırça ile hafif ıslatırsanız polimer kil şekil aldıktan sonra çıkarmanız daha kolay olur. (pişmeden henüz yumuşakken, şeklini bozmadan çıkarmak için)
Merhaba. Polimer kili yemek yaptığımız fırınlarda pişirmek güvenli mi? Sonuçta içerisinde tutkal gibi kimyasallar var. Fırında pişirdikten sonra fırını nasıl temizlemeliyiz?
Merhabalar,
İdeali ayrı fırın kullanmak olsa da bu özellikle ev çalışmalarında mümkün olmuyor. Biz bu durumda tepsinin üzerine Alüminyum folyo ya da pişirme kağıdı koyarak pişiriyoruz ve kullanım sonrasında da havalandırıyoruz. Siz de bu şekilde yapabilirsiniz.
Ben tığ süslemesi yapmak istiyorum fakat tığ kırılırsa yaptığım işlem boşuna olucak diye düşünüyorum egerki kırılırsa kili tekrar nasıl bozup yeniden şekil verebilirim yardımcı olurmusunuz
Polimer kili piştikten sonra tekrar bozulup şekillendirilmesi mümkün değildir. Ancak kilin kırılması ya da çatlamasının önüne geçebilirsiniz.
Bunun için kili iyice yoğurmalısınız. Polimer kilin piştikten sonra çatlamasının ya da kırılmasının en önemli nedeni iyi yoğurulmamasıdır. Kiliniz yumuşak olsa bile en az 2-3 dakika, parmaklarınızla bastırarak yoğurun. sertse yumuşadıktan sonra da yine birkaç dakika yoğurun.
İkinci neden yeterince pişmemesidir. Sapı kapladıktan sonra önerilen her 1/2 cm kalınlık için 130 santigrat derecede 30 dakikadır. Ancak ben biraz daha düşük ısı kullanarak, örneğin 100 derece gibi, süreyi uzatıyorum. Emin olmak için 1-1.5 hatta 2 saat tutuyorum. Isının 100’ün üzerinde olmaması halinde kili birkaç saat bile pişirebilirsiniz. Bozulma ya da yanma olmaz. Ancak, ısının kesinlikle 100 derecenin üzerinde olmamalıdır (ve de lütfen ayarın alt üst aynı derecede olmasına dikkat edin).
Bütün bunlara rağmen yine de kırılırsa ben ‘ Sculpey’ markalı polimer kilin sıvı olanını (liquid ya da bake and bond) kullanıyorum. Jelimsi bir kıvamda olan sıvı Sculpey’den az miktarda kırılan kısma sürün, iki parçayı birbirine ekleyin ve tekrar 130 derecede yarım saat kadar ya da daha düşük ısıda biraz daha uzun süreli pişirin.
Belki şöyle birşey önerebilirim. Tığı kaplayın. Kaplamayı çok bastırmadan tamamlayın ve tığı sağa sola dikkatle çevirerek yapışmamasını sağlayın.Kısa bir süre pişirin, fırından alın, tığı yine döndürün, biraz daha pişirin. Kil şekli bozulmayacak kadar piştikten sonra tığı çıkararak pişirme süresini tamamalayın. Soğuduktan sonra tekrar tığa geçirin. Bu denediğim birşey değil ama olabilir diye düşünüyorum. Ancak tabii ki bu şekilde olunca tığ kilin içinde oynayacaktır ve kullanması zor olabilir.
Leyla Arsan
Merhaba fırın önceden ısıtılmalı mıdır. Bi kaç çalışma yaptım fakat sonradan hamur kırıldı ne yapabilirim bununla ilgili ?
Fırını önceden ısıtmanız daha doğru olur. Hamurun çatlamaması için şekillendirmeden önce elinizde iyice yumuşatılması ve kıvama getirilmesi önemlidir. Küçük parçalar halinde yumuşatmak daha kolaydır. Yine de polimer kil pişince sertleştiğinden aynı seramik gibi kırılabilir. Kırılmaması için çok ince çalışmayın. Kırılan parçaları Japon yapıştırıcısı, takı için özel olan şeffaf ve kuvvetli yapıştırıcılar, sıcak silikon ile ya da sıvı polimer kil ile tekrar yapıştırabilirsiniz.
Kac dakka pisirilmelidir
Kalınlığa göre yaklaşık 15 dak. ile 40-50 dakika arasında pişirilebilir. Fırın derecesi aşılmadığı sürece fırında uzun kalması bir sorun çıkarmaz. (Sculpey için max. 130 C dir., Normal fırın kullanılmalıdır, ızgara da olmamalı ya da mikrodalga kullanılmamalıdır.)
İnce ve yassı şekiller daha çabuk pişer, 15-20 dk. yeterli olur. Kil kalınlaştıkça süre uzatılmalıdır. Süreyi kısaltmak ve kilden tasarruf etmek için büyük ve kalın obje yapacağınız zaman alimünyum folyoyu istediğiniz şekle getirip kil ile kaplayabilirsiniz.
Mrb benim icin cok faydali bir yazi oldu tesekkurler.Ben kendim evde polimer kil yaptim.guzel de sonuclar aldim.fakat hic dirinlamadan suslemelerimi yaptim.kendi kendine kurudu.gayet de saglam gorunuyorlar.firinlarsam farki ne olur acaba merak ettim.bir de hazir fimo kil satin aldim ilk kez.denemek istedim.fakat cok sert.ezip yag ile yeniden yogurmaya çalıştım ama ne mumkun.yumusadi ama ellerim yapis yapis oldu 🙁 çöpe attim malesef.bir tanesi biraz daha yumusakti onu da yogurarak yumuşatmaya calistim yumusadi da fakat hic sekil veremedim.evde hazirladigimla gayet rahat sekil veriyordum.bu neden boyle oldu anlamadim.yardimci olur musunuz?son olarak bunlar kuruduklarinda yapistirmak istedigimiz zemine ne ile yapistirsak iyi olur acaba?ben taki yapmayi dusunuyorum metal olan bi yere yaptigim cocekleri neyle yapistirmaliyim?
Merhabalar,
Polimer kil sert bir hamurdur ve öncelikle küçük parçalara ayırarak elinizde yoğurmanız gerekir. Bu şekilde yumuşar, şekil verilebilir kıvama gelr, ancak hiçbir zaman oyun hamuru kadar yumuşak olmaz. Bu özelliği nedeni ile de çok daha detaylı çalışmalar yapılabilir. Ama polimer kil hiçbir zaman hava ile kurumaz, pişmeden sertleşmez. Yoğurarak yumuşattığınızdan daha sert olabilir zamanla ama tekrar yoğurursanız yine yumuşar. Fırında pişirildiğinde ise taş gibi sert olur. Üzeirnde süslemeler ile de fırına verebilirsiniz, ancak malzemelerin – süsleme için kullandığınız malzemelerin ne olduğu da önemli tabii ki, 120 C de yanabilecek ya da eriyecek bir malzeme olmaması gerekir. Eğer kullandığınız hamur sertleşmiş ise polimer kil olmayabilir , ya da hava ile kuruyan bir tür olabilir, onlar zaten fırına girmemelidir. Hamur paketinin arkasında talimatlara bakarak anlayabilirsiniz. Bu arada sonradan aldığınız polimer killer eğer elinizde küçük parçalar halinde yoğurduğunuzda yumuşamıyorsa, taş gibi kalıyorsa, bu bozulmuş, kullanma tarihleri geçmiş ya da güneş altında kalarak zaman içinde kendiliğinden pişmiş olduğundan olabilir.
Yapıştırıcı olarak da kili pişirdikten sonra, yani fırınlama işleminden sonra sıcak silikon kullanabilir ya da herhangi bir kuvvetli yapıştırıcı ya da takı için kullanılan özel yapıştırıcılardan kullanabilirsiniz.
Merhaba polimer kili pastel boya tarzı bir boyaylamı boyuyorlar yada hangi boyayla boyayabiliriz?
Merhabalar, polimer kil kendinden renklidir. Ancak boyamak isterseniz pişirme işleminden sonra akrilik ya da guaj boya ile boyayabilirsiniz.
Merhaba, firinlanma islemi de bittikten sonra urunu ne ile parlatmaliyim?
Acrylic sprey cila var ede o olur mu acaba yoksa fimo marka oje gibi bir cila gormustum, bu sart mi?
Merhabalar,
Pişirmeden sonra polimer kil verniği kullanmanızı tavsiye ederim. Bu yoksa su bazlı bir vernik deneyebilirsiniz ancak bazı vernikler kurumuyor ve hafif yapışkan kalıyor kil üzerinde. Bu nedenle ben polier kil verniği kullanmanızı öneririm.
Şey peki polimer kil üzerine yazı yazılabiliyor mu herhangi bir kalemle
Merhabalar,
pişirdikten sonra uygun bir kalem ile, (permanent keçeli kalem olabilir, Fibra Color IDeco her yüzeye yazabilen bir kalem, bu da olabilir.) yazabilirsiniz. Yazının görünmesi için açık renklerin üzerine koyu kalem ile yazmayı tercih edebilirsiniz. Vernik kullanacaksanız, yazma işlemini vernikten önce yapmalısınız.
İyi günler. Polime Kil’in üzerine herhangi bir kalemle yazı yazılıyor mu? Bir bilginiz var mı?
Merhabalar,
pişirdikten sonra uygun bir kalem ile, (permanent keçeli kalem olabilir, Fibra Color IDeco her yüzeye yazabilen bir kalem, bu da olabilir.) yazabilirsiniz. Yazının görünmesi için açık renklerin üzerine koyu kalem ile yazmayı tercih edebilirsiniz. Vernik kullanacaksanız, yazma işlemini vernikten önce yapmalısınız.
Merhabalar cupcake li kaşık yapmak istiyorum ama yapıştırıcı sürmedim kaşık çıktı acaba nasıl bir yöntem uygulamalıyım kaşığın sap kısmını belirleyip firinlayip mi yoksa kaşık icindemi pişirmeliyim hangi yapıştırıcıyi kullanayım ki atmasın kasıktan çok teşekkürler şimdiden
Merhabalar, Polimer kilin yiyecek – içecek ile temas etmesi sağlıklı değildir.
Sevgiler,
Merhaba cok faydali bir yazi benim icin. Cok tesekkurler. Birkac sorum olacak.
1- kupanin kenarlarina kil ile susleme yapmak istiyorum. Suslemeleri yapistirmadan mi kupaya yerlestirip firinlamam gerekir.
2- Kilden yapilmis suslemeler ile kupayi daha sonra nasil yikamaliyiz? Elde mi yikanmali? Zarar gorur mu?
Tesekkurler
merhabalar,
Kupa ile birlikte fırına koyarsanız ( paket üzerinde önerilen ısı derecesini aşmadan) kupanında şeklini alır, bu daha kolay olur. Piştikten sonra gerektiği taktirde porselen yapıştırıcısı ya da kuvvetli bir yapıştırıcı ile yapıştırabilirsiniz. ( Kili sadece kupanın içecek gelemeyecek yerlerinde kullanın, polimer kilin yiyecek-içecek ile temas etmesi sağlıklı değildir.)
Sevgiler,
Merhaba, benim icin cok faydali bir yazi. Cok tesekkurler.
Birkac sorum olacak. Yardimci olursaniz sevinirim.
Kupa kenarlarina kil ile susleme yapmak istiyorum.
1- Kupayi uzerinde kil yerlestirilmis olarak firinlarsam, yapistirici olmadan kil kupaya yapisir mi?
2- firinlama sonrasi gunluk kullanimda kupayi elde mi yikamak gerekir? Makineye koyabilir miyiz?
Tesekkurler
Merhabalar,
Kupanın içecek gelmeyen yerine süsleme yapmanızı ve uygun bir koruyucu vernik ile kaplamanızı tavsiye ederim. (Polimer kilin yiyecek-içecek ile temas etmemesini tavsiye ediyoruz.) Yıkamanız gerektiğinde de elde yıkamanız daha doğru olur.
Sevgiler,
kavanoz üzerine yapılan çalışmaların fırınlaması nasıl yapılıyor. kavanozla birlikte mi fırına giriyor. çatlama sorunu filan oluyor mu
merhabalar,
Polimer kilde fırın ısısı maksimum 130 derecedir. Dolayısı ile kavanozuda çatlama yapmaz. Ancak Kavanozun yiyecek- içecek ile temas eden yerlerine polimer kil gelmemesine dikkat edin. Süslemeyi sadece dış yüzeye uygulayın.
Sevgiler,
kavanoz üzerine yapılan çalışmalar nasıl fırınlanıyor. kavanozla birlikte mi fırına veriliyor çatlama oluyo mu yardımcı olabilir misiniz
merhabalar,
Polimer kilde fırın ısısı maksimum 130 derecedir. Dolayısı ile kavanozuda çatlama yapmaz. Ancak Kavanozun yiyecek- içecek ile temas eden yerlerine polimer kil gelmemesine dikkat edin. Süslemeyi sadece dış yüzeye uygulayın.
Sevgiler,
İyi günler ben polimer kilden kupa süslemek istiyorum fakat kupayı fırına atarsam kupa çatlar ya da kırılır diye atmıyorum. Bu konuyla ilgili de bilgi verir misiniz. Eğer kili pisirmezsem yumuşak kalıyor bu defa da sertlessin istiyorum. Kupayı fırına atsam sıkıntı olur mu acaba. Ya da kupanın üstünden pişince düşer mi
Merhabalar,
Polimer kil için fırın ısısı maksimum 130 derecedir ve bu derece aşılmamalıdır. 130 derecede kupa çatlamaz, rahatlıkla fırına girebilir. Ancak polimer kilin yiyecek ve içecek ile temas etmesi sağlıklı değildir, bu nedenle sadece süs olarak dış kısmına uygulamanızı tavsiye ederim.
Merhaba.bilezik şeklinde takı yapmak istiyorum. Minik çiçekler le de süslemek. Süsleme kısmını bileziği pişirdikten sonramı yapmalıyım.
Merhabalar,
Normal fırında (ızgara değil, fırın seçili olmalı) 120 dereceyi geçmeyecek şekilde pişirme yaparsanız kupaya da bir şey olmaz. Dilerseniz 100 C de pişirme süresini daha uzun tutarak da pişirme yapabilirsiniz.
Her iki türlü de yapabilirsiniz. Bileziği de polimer kil ile yapıyorsanız ve aynı malzeme ise birlikte yapmanız ve sonra pişirmeniz daha kolay olacaktır.
Merhabalar önerilerinize uyarak fırınladığım halde fırınlama sonrası çalışmalarımın karardıgını görüyorum ve renkler canlılığını yitirmiş oluyor sebebi ne olabilir ? Teşekkürler
Merhabalar,
Fırın ısısını yüksek tutuyor olabilirsiniz, ya da Izgara kullanmış olabilirsiniz. Fırının Izgara bölümü değil “Fırın” seçeneğinde 120 Dereceyi geçmeyecek şekilde pişirin. Izgara seçili iken pişirirseniz her durumda kararma olur.
Merhaba ben polimer hamurunu evde hazırlayarak kupa süsledim fakat içine attığım akrilik boya su ile temas ettiğinde aktı ve yapıştırdığım yerden koptu yapıştırıcı olarak hızlı yapıştırıcı kullandım (sıvı olanı sürüyorsunuz sonra siprey sıkıyorsunuz) bu tür yapıştırıcı beni yapıştırıcı olarak ne kullanacağım konusunda ve polimer kil hamurunun kupa üzerinde kullanmaya uygun olup olmadığının bilgisini verirmisiniz, elde yıkama yapılabilir mi vernik gerekir mi ne tür teşekkürler.
Polimer kil evde hazırlanabilen bir kil değildir. Sanırım sizin hazırladığınız tuz seramiği tarzında bir hamur sanırım. Bu tarz ev yapımı hamurlar ile de güzel çalışmalar yapılabilir tabii ki ama bu polimer kilden çok farklıdır. Polimer kil çalışmaları yapmak istiyorsanız bunu hazır satılan killer kullanmanız gereklidir. Ayrıca polimer kil ile de çalışırken özellikle yemek – içecek ile teması olan yerlerde kullanmamanızı, bardak süsleyecekseniz süsün dış kısımda kalmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Akrilik boyalar da su bazlıdır ve su ile çözülür. Polimer kili akrilik boya ile boyamak isterseniz, kalıcı olması için sonrasında mutlaka koruyucu vernik sürmeniz gereklidir.
Sevgiler,
Çok teşekkürler, Harika öğretici bilgiler vermişsiniz. Polimer kil adını biraz önce bir hanımın yaptığı kupa açıklamasıyla duydum . İnternette araştırırken sizin açıklamalarınıza denk geldim.Çok çok aydınlatıcı ,öğretici bilgiler verdiniz . “Öğrenmenin yaşı yok “ sayenizde yeni bir uğraşım olacak , öğretmeye devam ediniz . Sağlık ve sevgiyle kalın
Nazik yorumlarınız için çok teşekkürler. 🙂
Merhaba bi sorum olucaktı. Acaba polimer kil karakter modelleme, figür tasarımı gibi konularda kullanılır mı ? 8-10 cm boyutlarında askerler yapmak istiyorum ve çok ince detaylar yapmam gerekicek. Polimer kil bana yardımcı olabilir mi bu konuda ?
Merhabalar, Polimer kil ile çok detaylı çalışmalar yapabilirsiniz. Kil biraz serttir, elde yumuşatılarak kullanılır ve bu da çok ince detaylı çalışmalar yapılabilmesine olanak sağlar. Google’dan “polymer clay characters” aratıp görselleri seçerseniz birçok örnek görebilirsiniz. Sevgiler,
Merhabalar,
Vermiş olduğunuz bilgiler çok değerliydi benim için öncelikle bu güzel paylaşımlar için teşekkür ederim.
Benim de size bir sorum olacak,
Ben hava ile kuruyan kil ile basit şeyler yapıyorum. Kullandığım yerli ürünler yere düşünce ya da elimle biraz zorlayınca çabucak kırılıyor. Sağlamlık konusunda en iyisi DAS marka kil sanırım. Çünkü sertçe yere çarpmama rağmen kırılmıyor. Ancak hava ile kuruyan Das seramik hamuru ile de detay çalışmak çok zor.
Polimer kil piştikten sonra tatmin edici sertlik, sağlamlığa ulaşabiliyor mu, yoksa biraz kuvvet uygulayınca kırılıyor mu ? Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Teşekkürler 🙂 Polimer kil piştikten sonra sertleşir, ama tabii ki aynı seramik gibi düşerse kırılabilir. Özellikle ince ve kopması kolay yerler daha rahat kırılır. Yaptığınız çalışmaya da biraz bağlı tabii ki bu. Das Seramik kili ile hiç çalışmadım ama seramik killeri ile de çok ince çalışırsanız onlarda yere düşünce kırılır. Seramik kilinde size Ponart öneririm. Yapacağınız çalışmanın ne olduğunu bilemiyorum ama eğer detay çalışmanız gerekiyorsa polimer kil kullanabilirsiniz. Detaylı çalışmalar için Ponart Hava ile kuruyan hafif model kilini de kullanabilirsiniz.
Merhabalar Deniz hanım, verdiğiniz öneriler benim için çok değerli teşekkürler.
Bende kupa dış yüzey çalışmak istiyorum fakat polimer kil olarak hangi markayı önerirsiniz? Çok fazla marka var sizce yeni başlayanlar için hangisi daha doğru olur? Şimdiden çok teşekkürler…
Merhabalar, biz Sculpey kullanıyoruz ve çok memnunuz. 🙂 Sevgiler,
merhabalar,
acaba bu polimer kil minik saksılar için uygun mudur? örneğin düzenli suyla teması bozulmaya sebep olur mu veya içeriği bitkinin köklerine zarar verir mi acaba ?
Merhabalar,
Polimer kili saksı üzerinde (dış kısmında) kullanabilirsiniz ancak kullanmadan önce üzerine vernik sürmenizi öneririm. Vernik olarak da polimer kil verniği kullanmanızı tavsiye ederim, farklı vernikler polimer kil üzerinde kurumayabiliyor.
Sevgiler,
Merhaba. Cok güzel bilgiler vermişsiniz. 9 yasindaki kızımın israrlari ile kil aldik. Bakalim neler yapabileceğiz 😊
Nazik yorumunuz için çok teşekkürler. Eminim çok güzel, keyifli şeyler yapacaksınız. Sevgiler,
Merhabalar. İyi bir gün dilerim öncelikle… Polimer kil ile doğal taş birleştirerek bir ürün yapmak istiyorum. Fırınlama esnasında bir sorun olur mu?🙏🏻🌱
Olmaz, zira polimer kilde 130C yi geçmiyoruz, bu derece de taş için (özel bir taş değilse) sorun olmayacak bir ısıdır. Ancak yine de emin olmak için kullanacağınız taşın bu derece fırınlanıp fırınlanamayacağını araştırırsanız daha doğru olur.
Evde günlük kullandığımız fırında yapmamizin bi sakıncası var mı? Yoksa ayrı fırında mı pisirmemiz gerekiyir
Merhabalar,
Polimer kili ev fırınında pişiriyoruz. Ayrı bir fırın kullanmanıza gerek yok. Tepsinin altına folyo koyarak pişirebilirsiniz. Pişirirken 125 C yi geçirmeyin. (markaya göre değişebilir genelde 110 – 130 arasında oluyor, paket arkasındaki talimatlara uyun ve tavsiyem 125 C yi geçirmeyin.)
Sevgiler,
Merhabalar. Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler. Tüm yorumları okudum aynı soruları tekrarlamayayım diye. 1 tane sorum var sadece. Bazı videolarda polimer kil ile çalışırken izleri yok etmek için sıvı kullandıklarını gördüm. Daha pürüzsüz bir yüzey elde ediyorlardı. Acaba bu sıvının adı nedir? Ben sculpey kullanmayı düşünüyorum. Bunun için uygun olan bu pürüzsüzleştirici sıvının adı nedir acaba? Şimdiden teşekkür ederim..Cevabınızı bekliyorum
Merhabalar, kil ile çalışırken izleri yok etmek için su kullanabilirsiniz. Seramik ve hava ile kuruyan kilde çalışırken su ile düzeltmek çok yardımcı oluyor, polimer kilde de su kullanılabilir. Bir de piştikten sonra Bir de verniklemeden once cok ince zimpara (su zimparasi) ile zimparalayabilirsiniz. Zimparadan sonra yumusak bir bezle silerseniz bu islem bir parlaklik da verebilir.
Sevgiler,
Merhaba Deniz hanım,
Öncelikle bilgilendirmeleriniz için çok cok teşekkür ederim. Ben fimo marka hamur kullanarak taki yapmaya calisiyorum fakat bir türlü pişirme kısmında başaramıyorum. Alt üst ısıtıldığında 5 dk içinde hamur yanmaya başladı. Sadece alt pisirdigimde ise 35 dk tuttum ama kuruduktan sonra esneme yapıyor. Başka bir firin alıp denedim. Yine olmadı. Nasıl yapabilirim
Merhabalar, Fırınınızın ızgara bölümünde pişirmeye çalıştığınızı tahmin ediyorum, ızgara değil, turbo vb. değil, normal fırın ayarında olmalı ve 125 C yi geçmemelisiniz.
Sevgiler,
Öncelikle yazınız ve bilgilendirmeler için teşekkürler. çok faydalı 🙂
benimde sorunum pişirme kısmı ile ilgili. 2 farklı fırında denedim ikisinde de sorunlar oldu. ilkinde pişirdiğim üründe hava kabarcıkları oldu ve parlak bir görüntü çıktı. ayrıca pişerken koku ve duman oldu. ikinci denememde ise bu sefer farklı bir fırında denedim. özellikle ısı ve süreye dikkat ettim ama ürünlerimin hepsi yandı 🙁 pişirirken dikkat etmem gereken bir püf noktası var mı ? şimdiden teşekkürler..
Merhabalar, Nazik yorumlarınız için teşekkür ederiz.
Fırınının ızgara ayarında olmamasına özen gösterin ve fırın derecesi 120 Cyi aşmasın, tepsiyi de fırının orta kısmına yerleştirin. Normal fırında 120 C de süreyi çok uzatsanız da kil yanmaz, yanmaması gerekli. Eğer yine de yanıyor ise ya fırın ayarında bir bozukluk vardır, sandığınızdan daha fazla ısıtıyordur ya da ızgara konumunda kullanmış olabilirsiniz. İkinci bir alternatifte kullandığınız kilden kaynaklanıyor olabilir, hava ile kuruyan değil, polimer kil kullandığınızdan emin olun ve kullandığınız kilin arkasında talimatlarını okuyun, pişirme derecesi ne yazıyor kontrol edin.
Sevgiler,
Merhabalar bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim ❤️ iyiki varsınız. Ben yenidoğan bebek figürleri yapmak istiyorum 8-10cm büyüklüğünde bunun için sizce hangi markayı ve rengi kullanmalıyım? Şeffaf hamur kullanmalı mıyım? Fazlasıyla detaylı bir çalışma olduğu için Bebeklerin fırınlanırken kırılmaları çok üzücü olur bunun için yoğurmak dışında birşey yapmam gerekir mi? Kaliteli ve işime uygun bir marka ve renk önerin lütfen detaylı bir yönlendirmeye ihtiyacım var…
Merhabalar,
Biz Sculpey kullanıyoruz ve çok memnunuz. Renk tercihi tabii ki yapacağınız çalışmaya ve size kalmış. Bir kaç deneme sonrası eliniz alışır, çalışmaya başlamadan önce hamuru yumuşatmak, iyice yoğurmak çatlamayı önleyecektir.
Sevgiler,
Merhaba,
Fırın olarak statik fırın kullanabilirmiyiz acaba? Yani eski model elektrikli mini, turbo yada fan özelliği olmayan fırınlardan bahsediyorum.
Sevgiler
Merhabalar,
Polimer kili pişirmek için eski tip , ama derecesi ayarlanabilien fırın kullanabilirsiniz, Isının 125 C yi aşmaması gerekiyor, bu nedenle ısı ayarı önemli. Fan , turbo vb. gibi özellikleri zaten polimer kili pişirirken kullanmıyoruz, ızgaza değil standart fırın ayarında olması gerekiyor. (Mikrodalga asla kullanılmamalı.) Bu çerçevede eski tip, ısı kontrlü doğru olan bir fırını kullanabilirsiniz.
Sevgiler,
Teşekkür ederim
merhabalar. yeni bir hobi arayışındayım denemek istediğim ilk şey ev görüntüsünde mumluk yapmak. endişem mumun ateşi evin çatısına zarar verebilir mi acaba? polimer bunun için doğru malzeme mi ? bir diğer yapmak istediğim şey de fincan.. polimer gıda temasına uygun değil sanırım. araştırdığım kadarıyla ev tipi fırında pişirebileceğim bir kil adı öğrenemedim.max 260 derecede pişirip fincan yapabileceğim bir malzeme var mı acaba ?? bu iki soruma yardımcı olursanız çok sevinirim
sevgiler, iyi çalışmalar
Merhabalar, ev şeklinde mumluk için çatı koymayı düşünüyorsunuz ama tahmin ettiğiniz gibi mumun alevi kesinlikle polimer kile zarar verir. Belki çatıyı metal yapıp boyamak çözüm olabilir.Ancak bu durumda da çatının üzerine ısının dağılmadan yukardan çıkması için delikler açmanız gerekir. Aksi halde duvarlar ısıdan etkilenir ve yanar. Polimer kil için yüksek ısı en büyük sorunumuz. Tea light mumlar dahi gereken ısının üstünde.
Fincan için yine araştırdığınız gibi polimer kil kullanmak mümkün değil. Ve seramik ya da porselenin dışında yiyecekle temasda şu anda düşük ısıda kullanılabilecek bir malzeme yok. Onlar da yüksek ısılı profesyönel fırın gerektiriyor.
İlginize teşekkür eder iyi çalışmalar dileriz.
Leyla Arsan
Merhaba evde renkli polimer kil hamurunu satilan hazrlar gibi nasl hazrlarim.hazrlari cok pahali.evde bu hamuru nasl hazrlarm olculer nasl olmali
Merhabalar, Polimer kili evde hazırlamanız mümkün değildir.
Sevgiler,