Gerekli Malzemeler
- Koli
- Renkli akrilik boya
- Renkli keçe kalem
- Doğal renkli rafya
- Deri ya da yorgan iğnesi
Kolay Alışveriş
Bu projede kullanılan ve farklı projelerinizde kullanabileceğiniz hobi malzemelerini sanal mağazamız www.kagitvs.com.tr adresinden satın alabilirsiniz.
Bu projemizde geleneksel sepet örgüsü tekniği ile evde birikmiş kolilerden yararlanarak bir tabak hazırlayacağız. Görenler bu çok dekoratif, rengarenk tabağın eski koli parçalarından yapıldığına inanamayacak…
Nasıl Yapacağım ?
- Tabağı yapmak için, öncelikle temiz bir koli bulun Bulduğunuz kolinin yüzeyinin zarar görmemiş olmasına dikkat edin. Yapışmış kenarlarını açarak düzleştirin.
- Düzleştirdiğiniz koliden yapmak istediğiniz tabağın büyüklüğüne göre bir parça kesin. Bizim hazırladığımız örneğin çapı 25 cm olduğu için kartonumuzun büyüklüğü de 26-27 cm kare olarak saptatık.
- Kartonun üzerini akrilik ve keçeli kalemlerle herhangi bir desende boyayın. Desen seçiminde canlı renkler ve basit geometrik desenler kullanabilirsiniz.
- Boyalar kuruduktan sonra kesme tablası üzerinde falçata ve çelik cetvel kullanarak kartonu şeritler halinde kesin. Şerit kalınlıkları aşağı yukarı 2.5 ya da 3 cm olabilir.
- Sepet örgüsü değişik şekillerde yapılabilir. Ancak kalın kağıtla yapılan uygulamalarda ortadan başlamak kolaylık sağlar. Kesilen şeritleri toplayın, bir kenara koyun.
- Çalışma alanı üzerine 1 yatay ve 1 dikey şeridi, boyalı yüzü üste gelecek şekilde yerleştirin, çift taraflı bant kullanarak ortadan ikisini birbirine yapıştırın. Kullanılan kağıdın kalın olması nedeniyle diğer yapıştırıcıların zayıf kalması ve kuruma sürelerinin uzun olmasından dolayı bu projede yapıştırma için çift taraflı yapışkan bant kullanmanızı öneriyoruz.
Deri iğnesini manifaturacılarda bulabilirsiniz. Bu iğnenin özelliği ucunun üçgen şeklinde ve çok sivri olmasıdır.
Bu nedenle kalın malzemeleri rahatlıkla dikebilmenizi sağlar.
- Şeritlerden 2 tanesini alarak ortadakilerin sağına ve soluna resimlerde de görüldüğü gibi yapıştırın. Şeritleri yerlerine yapıştırırken sepet örgüsü gibi bir alt bir üst gelmelerine özen gösterin. Tabak hafif çukur olacağı için örerken kağıtları hafifce çekin.
- Örme işlemi tamamlandıktan sonra makasla kenarları yuvarlatın. Ya da yuvarlak bir tabak yapmak isterseniz gereken büyüklükte bir daire çizerek kesin.
- Boyanmamış oluklu mukavvadan olabildiği kadar uzun 4 cm genişliğinde bir, iki şerit kesin. Ortadan ikiye katlayarak iyice ezin. Kartonu ezmek için makasın sap tarafını ya da bir bıçağın keskin olmayan kısmını kullanarak bastırabilirsiniz. Bu şekilde oluklu mukavva yumuşayacaktır.
- Deri dikmek için kullanılan iğneye bir sap doğal renkte rafya geçirin. Bu iğnelerin özelliği ucunun üçgen şeklinde ve çok sivri olmasıdır. Bu özellik kalın malzemelerin dikiminde kolaylık sağlar. Bu iğne yerine yorgan iğnesi de kullanabilirsiniz. Rafyayı geçirdikten sonra hazırladığınız şeridi örgünün kenarına yerleştirin.
- Düğümün gözükmemesi için ilk dikişi iki kağıdın arasından ve içten yapıştıktan sonra bir alttan bir üstten zigzag şeklinde, resimde görüldüğü gibi dikin. Dikerken kenar kısımları mukavvayı kavis yaparak elinizle yön vererek dikin. Kağıt yeterince uzun değilse, yeni bir şerit kullanarak, başlangıç ve bitiş yerlerini çok az üst üste bindirerek ekleme yapın.
- Kenar şeritleri de tamamlanınca tabak kullanıma hazır olacaktır. İçine ıslak olmamak kaydıyla herşey koyabilirsiniz. Arzu ederseniz tabağınıza vernik sürerek daha sağlam ve parlak olmasını sağlayabilirsiniz.