Gerekli Malzemeler
- 250 gr. un
- 30 gr. yaş maya
- 10 gr. tuz
- 20 gr. şeker
- 50 gr. zeytinyağı
- su
- Kuru üzüm
- 1 adet yumurta
Bu projemizde sizlerle mutfakta çocukların hamur yoğurmaktan ve hamura şekil vermekten ne kadar keyif aldığını göreceğiz. Vereceğimiz kolay ekmek tarifi ile çıtır çıtır ekmekler hazırlayacağız.
Biz bu projede kaplumbağa ekmekler yaptık, ancak siz hamura dilediğiniz şekli vererek tavşan, kedi vb. gibi farklı hayvanlar da oluşturabilirsiniz.
Nasıl Yapacağım ?
- Büyükçe bir kasenin içine 250 gr. unu döküp ortasına havuz açın ve bütün malzemeleri havuzun ortasına ilave edin. Elinizle yoğurmaya başlayın ve yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin. Yoğurma aşamasında hamur elinize yapışır bir hal alırsa biraz un, kurursa biraz su ilave edebilirsiniz.
- Yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına getirdikten sonra, masa üzerine biraz un serpin hamuru masaya alın ve yapışmasını önlemek için biraz daha yoğurun.
- Hamurdan bir adet büyük, bir adet biraz daha ufak, 4 adet de küçük yuvarlak yapın. Bu parçalar kaplumbağanın, gövde, baş ve bacaklarını oluşturacak. Vücudunun şeklini verdikten sonra, baş kısmını oluşturduğunuz yuvarlağın üstüne, ayaklarını ise kenarlarına yerleştirin.
- Kaplumbağa istediğiniz şekle geldikten sonra, iki nemli bez arasında 15 dakika dinlenmeye bırakın.
- 15 dakika sonunda kaplumbağaların kabardığını göreceksiniz. Yeterince kabarınca, tepsiye yerleştirin. Yapışmalarını önlemek için, tepsinizi önceden biraz yağlayabilirsiniz.
- Kaplumbağa hamuru fırına vermeden önce gövdenin üzerini baklava ya da kare şeklinde bıçak ile çizin. Kamlumbağanın başını oluşturan top hamurun ön tarafına, ağızın olması gerektiği yere yine bıçak ile gülen surat çizgisi yapın. İki adet kuru üzümü göz olacak şekilde hamura batırarak kaplumbağanın yüzüne yerleştirin.
- 1 adet yumurtayı bir kap içerisinde 1 kaşık su ilave ederek çırpın ve hamurun üzerine az miktarda sürün.
- Daha önceden ısıttığınız 200 ºC lik fırında yaklaşık 15 dakika pişirdikten sonra kaplumbağalar afiyetle yenmeye hazırdır.
Proje Notları
Dikkat !
Fırının ve tepsinin sıcak olduğunu önceden çocuğunuza hatırlatmayı unutmayın. Hazırladığınız hamuru fırına koyma ve fırından çıkarma işlemlerini siz yapın.
Hamuru Dinlenmeye Bırakmak
Hamurun hazırlığınızın sonunda kabarması için, bütün malzemeler konulduktan ve istenilen kıvama getirdikten sonra biraz dinlenmeye bırakılması gerekir. Bu sırada içindeki maya hamurun kabarmasına sebep olacaktır. Bu dinlenme sürecine “hamuru dinlendirmek” diyoruz.