Okumayı Seven Bir Çocuk Yetiştirmek
Çocuğunuza okuma alışkanlığı kazandırmanın en etkin yolu, onu mümkün olduğunca erken yaşta kitaplarla tanıştırmaktır. Bu yazımızda sizlerle çocuğunuza kitap sevgisini aşılayabilecek bir kaç öneri paylaşacağız.
-
Bir Kitap Kulübü kurun
Arkadaşlarınız arasında bir kitap kulübü kurun. 8-10 kişilik bir grup kulübünüz için ideal bir sayı olacaktır, ancak yeterli sayıya ulaşamıyorsanız üzülmeyin. Daha az kişiyle de grubunuza başlayıp sonradan kulüp üyelerini arttırabilirsiniz. Bunun için en kolay yöntem akraba ya da arkadaşlarınızdan aynı yaş grubunda çocukları olanları seçmek olacaktır.
Kitap kulübün amacı tüm üyelerin ortak seçecekleri bir kitabı okumaları ve ardından biraraya gelerek bu kitap hakkında konuşmalarıdır. Bu nedenle seçeceğiniz üyelerin yaş grubunun birbiri ile aynı olmasına özen gösterin.
İlk buluşmanız için her üyeden bir ya da iki kitap önerisi ile gelmelerini isteyin ve hangi kitabın okunacağına hep birlikte karar verin. Kitap seçiminin çok önemli olduğunu unutmayın.
Çocukların yaşlarına uygun olacak ve aynı zamanda da ilgisini çekecek, çok uzun ve ağır olmayan basit, eğlenceli kitaplarla başlayın.
İkinci aşama olarak kulübünüzün buluşma mekanına ve zamanına karar verin. Ayda 1 ya da 2 defa buluşabilir. Buluşma mekanını dönüşümlü olarak üyelerin evi olarak belirleyebilirsiniz.
İkinci buluşmanızda tüm üyeler kitabı okumuş ve hakkında konuşacak bir fikre sahip olmuş olmalıdır. Ancak eğer üyelerinizden kitabı bitirmeden gelen olursa da onları asla azarlamayın, dışlamayın. Kitap Kulübünün bir ders olmadığını, amacının birlikte eğlenceli vakit geçirebilecekleri, paylaşıp konuşabilecekleri bir ortam yaratmak ve sonucunda da okuma sevgisi aşılamak olduğunu unutmayın. Bu mecburiyetten yapılan bir aktiviye dönüşür ve azarlanma ya da ceza verilme gibi sonuçları olur ise, çocuklarınızda ters etki yapabilir ve bir sonraki aktiviteye katılmak istemeyebilirler.
Buluşmalarınızda konuşma ve paylaşma kısmını çok uzun tutmayın. Grubunuzun genişliğine göre yaklaşık 20-25 dakikalık seanslar yeterli olacak, fazlası ilginin başka yönlere kaymasına sebep olacaktır. Ancak tartışmayı bitirmeden önce gruptaki herkesin söz aldığından ve bir iki cümle de olsa bir paylaşımda bulunduğundan emin olun. Kitap tartışması sonrasında mutlaka birlikte eğlenceli bir aktivite yapın. Örneğin hep birlikte kelime oyunu, sessiz sinema gibi değişik oyunlar oynayın.
Buluşmaları daha çekici hale getirmek için yiyecek ve içecek ikramı hazırlayın ya da her üyeden yanlarında birşey getirmelerini isteyin. Buluşmaları bahçede, parkta ya da aklınıza gelebilecek farklı mekanlarda yaparak çocukların ilgisini arttırabilirsiniz.
Kulübünüzün kurallarını üyeleriniz ile birlikte size uygun olacak şekilde değiştirebilirsiniz. Örneğin, her çocuk farklı bir kitabı okuyarak okuduğu kitap hakkında diğer üyelere bilgi verebilir ve buluşma sonrasında çocuklar birbirleri arasında kitap değişimi yapabilirler.
Bu tarz aktiviteler çocuğunuz ile birlikte paylaştığınız kaliteli zamanı arttıracağı gibi okuma sevgisini de erken yaşta aşılamaya ve aynı zamanda da sosyal ilişkilerinin gelişmesine yardımcı olur.
-
Kitap seçimini çocuğunuza bırakın
Çocuğunuzun okuyacağı kitabı seçmesine izin verin. Onu yönlendirebilir, öneride bulunabilirsiniz ancak bırakın son kararı o versin ve kendi seçeceği kitabı okusun.
-
Okuma saatleri yaratın
Evinizde haftanın belirli günleri televizyon ve bilgisayarı kapatarak birlikte kitap okuma zamanı yaratın. Bu saatlerde siz de kendinize uygun bir kitap seçin ve o kendi kitabını okurken, siz de yanında okuyun.
Çocuklar genellikle sizin yaptıklarınıza özenir ve sizi örnek alırlar. Okuyan bir anne babanın çok büyük ihtimal ile okuma sevgisi ile büyüyecek çocukları olacaktır.
Arzu ederseniz zaman zaman çocuğunuz ile aynı kitabı birlikte yüksek sesle de okuyabilirsiniz. Bu onların kitaplara olan ilgisini arttıracaktır.
-
Kitaplık kurun
Evinizde imkanlarınız elverdiğince çocuğunuzun yaşına uygun değişik kitaplardan oluşan bir kitaplık kurun. Kitaplığınızın boyutu hiç önemli değil, önce bir kaç kitap ile başlayarak zaman içinde zenginleştirebilirsiniz. Çocuğunuzu kitaplığındaki kitapları arkadaşları ile paylaşmasına ve birbirleri ile değişim yapmalarına teşvik edin.
-
Kitapçılarda vakit geçirin
Kitapçılara sadece ders kitabı almak için gitmeyin. Birlikte alışverişe çıktığınızda bir kitapçıya uğrayın ve hiçbirşey almasanız bile birlikte kitaplara bakın, nelerin daha çok ilgisini çektiğini gözlemleyin.
-
Okumayı henüz bilmiyorsa
Çocuğunuz henüz okula başlamadıysa ve bir kulüp kuramıyorsanız üzülmeyin. Okul öncesi çocuklarınızla da birlikte eğlenceli kitap okuma aktiviteleri yapabilir ve onlara erken yaşta okuma sevgisini aşılayabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına uygun olacak büyük renkli resimli ve sayfaları kolay çevirilebilen, yazısı az ve büyük puntolu kitaplar ile başlayın. Kitap kabını birlikte inceleyin, kelimeleri siz okuyun, resimlerine bakın, birlikte kelimeleri tekrar edin. Hatta kelimeleri müzikal bir şekilde, farklı ses tonlarında okuyarak çocuğunuzun ilgisinin azalmasını önleyebilirsiniz. Birlikte ve yüksek sesle kitap okumanın kitap sevgisinin gelişmesinde çok etkili olacağını unutmayın.