Keyifli Hobi Saatlerinin Düşmanları
Hobi projeleriniz kendinize ve çocuğunuza ayırdığınız, zevk alarak geçireceğiniz ve rahatlayacağınız saatler olmalıdır ve bunu sağlayabilmek sadece sizin elinizde…
Bazen ‘yapmamanız’ gerekenleri bilmek, ‘yapılması’ gerekenleri bilmek kadar değerlidir. İşte hobi çalışmalarınızda yapılmaması gerekenler;
-
Hazırlıksız olmak
Çocuğunuz ile birlikte bir proje yapmaya karar verdiniz ve heyecan ile projeye başlamayı bekliyorsunuz… Ancak çocuğunuz masanın başına oturduğunda fark ediyorsunuz ki, bir kaç malzeme eksik ve almak için alışverişe çıkmanız gerekiyor… Bu bütün heyecanınızı ve planlarınızı bozacaktır. Bir projeye başlamadan önce projeyi okuyun ve tüm malzemelerinizin tam ve yeterli olduğunu kontrol edin, gerekli eksikleri tamamlayın. Ön hazırlık yapmak projeyi çok daha keyif alarak uygulamanızı sağlar, aktiviteye ayırmış olduğunuz zamanı en verimli ve keyifli şekilde değerlendirmenize yardımcı olur.
-
Çok zor bir proje ile başlamak
Bir projeyi resimde, dergi ya da kitapta görüp çok beğenerek çocuğunuz ya da kendinizin rahatlıkla yapabileceğinizi düşünmek çok sık yapılan bir hatadır. Oysa projeye başlayıp, çok zor geldiği için yarıda bırakmak çocuğunuzun ve sizin hevesini kıracak ve tekrar farklı bir proje deneme isteğinizi köreltecektir. Bu nedenle öncelikle çocuğunuzun yaşına ve becerilerine göre dürüst bir değerlendirme yaparak projelerinizi seçin. Projenin ne kadarını çocuğunuzun tek başına yapabileceğini, size düşen kısımlarını ne kadar rahatlıkla yapabileceğinizi tartın ve asla beklentilerinizi çok yüksekte tutmayın. Önce basit projelerden başlayın, merdivenleri adım adım çıkın, çok zor projeleri biraz daha deneyim kazanacağınız zamana bırakın. Çocuğunuzun ya da kendinizin cesaretini kırmak yapmak isteyeceğiniz son şeydir…
-
Projelerinize yeterli zaman ayırmamak
Bir projeyi tamamlayabilmek için belirli bir zamana ihtiyacınız vardır. Bu projenin boyutlarına, zorluk derecesine, kuruma, yapıştırma, dikme vb. aşamalarına göre değişiklik gösterecektir. Hazırlamaya karar verdiğiniz projeyi okuduktan sonra ayıracağınız zamanı da hesaplayın ve aceleye getirmeyin, olması gerekenden az bir zamana sıkıştırmaya çalışmayın. Projeniz için çocuğunuz ile birlikte düşünecek, konuşup, tartışacak, deneyecek, keyif alacak yeterli zamanı ayırın.
-
Herşeyi kontrol etmeye çalışmak
Yaratıcılığın, hayal gücünün önüne geçecek ve hevesi en kolay kıracak şey çocuğunuza gerekli özgürlüğü vermemek olacaktır. Düşüncelerinizi ve kontrol etme arzunuzu bastırın, bırakın burada çocuğunuz karar versin, içinden geldiği renk boyasın, düzeni kendi hayal gücü ile yaratsın… Bir şeyi yapamadığını görürseniz, bırakın biraz uğraşsın, farklı yollar denesin, sonuca kendi ulaşmaya çalışsın.
-
Çok fazla yargılayıcı olmak, sınır koymak
Bu çalışmaların bir yarışma ya da sınav olmadığını, sadece eğlenmek ve keyifli vakit geçirmek için yapıldığını unutmayın. Birlikte geçirdiğiniz bu saatlerin onun fikirlerini, düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, hayal gücünü yargılanma ve beğenilmeme korkusu olmadan, açıklama yapmak zorunda kalmadan dilediği gibi kullanabileceği bir zaman olmasına özen gösterin ve bunu ona hissettirin. Bu saatlerde ‘hata’ ya da ‘yanlış yapma’ kavramı olmasın, çizgileri doğru çizemediyse, yamuk olsun, hazırladığınız mobil asıldığında yana kayıyor ise, bırakın kaysın, boyadığı kedi yeşil ise bırakın yeşil kalsın… Birlikte geçirdiğiniz bu saatlerde ona ve hayal gücüne sınır koymayın…
-
Dağınıklıktan ve kirlenmekten korkmak
Projeye başlamadan önce gerekli hazırlıkları yaparak önlem alırsanız bu sizin için problem olmayacaktır. Örneğin boyama yapacaksanız çalışacağınız alanı, yerleri ve masanızı muşamba ya da gazete kağıdı ile kaplayın. Kırılacak zarar görecek eşyalarınızı etraftan toplayın. Sonrasında bırakın bu projenizde çocuğunuz kirlensin, parmak boyası yapıyorsa özgürce ellerini batırıp dilediği gibi boya yapsın, masasını dağıtıyorsa dağıtsın… Proje sırasında onu engellemeyin ve kızmayın. Proje bittikten sonra birlikte etrafı toplayabilir ve temizlik yapabilirsiniz.
-
Yorgunken proje yapmak
Bu hem çocuğunuz hem de sizin için geçerli. Kendinizi çok yorgun hissediyor ya da çocuğunuzun aklının başka bir yerde olduğunu, çok yorgun ve bitkin göründüğünü düşünüyorsanız hobi saatinizi erteleyin. Yorgun ve isteksiz bir halde proje çalışması yapmak yeterince dikkatli çalışılmaması sonucu istenmeyen kazalara sebep olabilir. Projelerinizin zorunluluktan geçirilen zaman haline dönüşmesine izin vermeyin, herkesin keyfi, isteği ve enerjisi
olduğu bir günde yapılmak üzere erteleyin. -
Mükemmelliyetçi olmak
Bu özellik belki iş hayatınızda çok önemli ve olumlu bir özellik olsa da proje saatlerinde sizin ve çocuğunuzun en büyük düşmanı olabilir. Bu saatler, hataların cezalandırılmadığı, olduğu gibi kabul edilebildiği ve hatta makbul gördüğü saatler olmalıdır. Unutmayın insan hata yaparak öğrenir ve hatanın olması, başarının yolda olduğunun göstergesidir.